Trabzon’da 8 ilçe el değişebilir: Bağımsızlar sürpriz yapacak

TRABZON – 31 Mart Yerel Seçimleri’nde Cumhur İttifakı en güçlü olduğu yerlerden biri olan Trabzon’un ilçelerinde büyük kayıplar verebilir.

Seçimlere 21 gün kala gözler büyükşehirlerde olsa da Trabzon’da esas yarış ilçelerde yaşanacak. AK Parti kentte 2004 yılından bu yana girdiği yerel seçimlerde Cumhur İttifakı ortağı MHP ile birlikte önemli kayıplar yaşamakla karşı karşıya. Büyükşehirde rakipsiz görünen Cumhur İttifakı adına kentin batı ilçelerinde durum pek iyi gitmiyor. Cumhur İttifakı, yönetimlerinde olmayan 2 ilçe dışında 8 ilçeyi daha kaybedebilir. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti’nin belediye sayısını artırma şansının yüksek olduğu 31 Mart Yerel Seçimleri’nde asıl sürprizi ise bağımsız adaylar yapmaya hazırlanıyor.

AK Parti’nin katıldığı ilk yerel seçim olan 2004 Yerel Seçimleri’nde henüz büyükşehir statüsünde olmayan Trabzon’u ve Maçka ilçesini CHP, Çarşıbaşı, Yomra ve Dernekpazarı’nı DYP, Akçaabat’ı ANAP, Araklı’yı Saadet Partisi, Beşikdüzü’nü MHP, Vakfıkebir’i bağımsız aday kazandı. Kalan 9 ilçeyi kazanan AK Parti ilk yerel seçimlerinde Trabzon’da umduğu başarıyı yakalayamadı.

2009 YEREL SEÇİMLERİ’NDEN SONRA AK PARTİ HAKİMİYET KURDU

Bu tarihten sonraki yerel seçimlerde ise AK Parti kentte büyük üstünlük kurdu. 2009 Yerel Seçimleri’nde il ve 11 ilçeyi AK Parti, 2 ilçeyi CHP, 1 ilçeyi DP, 1 ilçeyi MHP, 2 ilçeyi de bağımsız aday kazandı. 2014 Yerel Seçimleri ise AK Parti’nin kentte en büyük başarıyı sağladığı seçim oldu. Yalnızca 1 ilçeyi CHP’ye, 1 ilçeyi de MHP’ye kaybeden AK Parti büyükşehir ve 16 ilçenin belediye başkanlığını kazandı.

2019 Yerel Seçimleri’nde AK Parti kayıplar verse de seçimi domine eden taraf oldu. İttifak olarak girilen seçimde Millet İttifakı ortaklarından CHP Beşikdüzü’nü, İYİ Parti de Yomra’yı kazandı. AK Parti’nin en yüksek oy oranı aldığı Hayrat ilçesinde ise yeniden aday göstermediği Mehmet Nuhoğlu bağımsız olarak seçime girip başkanlığı kazandı. AK Parti’nin ittifak kapsamında aday çıkarmadığı Şalpazarı ve Çarşıbaşı’nda ise MHP seçimin kazananı oldu. Büyükşehir ve 13 ilçeyi kazanan AK Parti’ye seçimden bir buçuk yıl sonra bağımsız aday da katıldı.

Geçmiş yerel seçimler tablosuna baktığımızda AK Parti, Cumhur İttifakı ortağı MHP ile birlikte 31 Mart Yerel Seçimleri’nde en fazla kayıp yaşayacağı seçimi geçirebilir. Cumhur İttifakı adına Akçaabat dışındaki batı ilçelerinin hepsi tehlikede. Daha güçlü olduğu doğu ilçelerinde hakimiyetini koruması beklenen Cumhur İttifakı, İYİ Parti’deki Yomra dışında sadece Arsin’de kayıp yaşayabilir.

ORTAHİSAR’DA BÜYÜK YARIŞ

İlçeler arasında sonucu en merak edilen yer 322 bin nüfusuyla Trabzon’un en büyük ilçesi olan merkez ilçe Ortahisar olacak. Kuruluşuyla birlikte iki dönem AK Parti’nin yönettiği ilçede bu seçimde CHP de oldukça iddialı. AK Parti’nin geçmiş seçimlerdeki oy oranına güvendiği ilçede, CHP de adayının kentte gördüğü karşılığa güveniyor.

AK Parti Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’i büyükşehir adayı olarak gösterince ilçede yerine Ergin Aydın’ı aday çıkardı. Aydın, kuruluşundan bu yana partide yer almasına karşın halkın çok da yakından tanıdığı bir isim değil. CHP’nin Aydın’ın karşısına çıkardığı Ahmet Kaya ise kentte çok daha tanınan bir yüz. 27. Dönem Milletvekilliği yapan Kaya, vekillik sürecinde kentin sorunlarını, mağduriyetleri sürekli gündeme getirerek şehirde siyaset üstü bir konum edindi. Öyle ki ilçede “Büyükşehir’de Ahmet Metin Genç, Ortahisar’da Ahmet Kaya” diyenlerin sayısı oldukça fazla.

AK Parti tarafı anketlerde kendilerinin, CHP tarafı ise yüzde 10 farkla kendilerinin önde olduğunu öne sürüyor. 2019 Yerel Seçimleri’nde Ortahisar’da AK Parti yüzde 59, CHP yüzde 34 oy almıştı. 42 bin oy farkının bulunduğu ilçede bu kez kıyasıya bir yarış olacağı gözleniyor.

Ortahisar’da CHP Adayı Ahmet Kaya (solda) ve AK Parti Ergin Aydın (sağda) arasında büyük bir yarış bekleniyor.

BEŞİKDÜZÜ’NDE KİM KAZANSA SÜRPRİZ OLMAYACAK

Trabzon’un ilçeleri arasında sonucu en çok merak edilen ilçelerden bir diğeri de 2019’da CHP’nin kazandığı Beşikdüzü olacak. Hem Cumhur İttifakı’nın hem de CHP’nin aday belirlemede büyük problemler yaşadığı ilçede kim kazansa sürpriz olmayacak.

2019 Yerel Seçimleri’nde CHP, adayı Ramis Uzun ile Beşikdüzü’nü yüzde 60’la kazanmış, AK Parti yüzde 36’da kalmıştı. Fakat CHP, Uzun’u yeniden aday göstermedi. CHP, ilçede ön seçimi kazanan Cahit Erdem’i aday gösterdi. Mevcut Belediye Başkanı Ramis Uzun, ön seçimlere dahil edilmediği ve kendisi için kamuoyu yoklaması yapılmadığı gerekçesiyle karara tepki gösterip partisinden istifa etti.

Cumhur İttifakı ise 2019’da AK Parti’nin aday gösterdiği ilçede sürpriz bir şekilde adaylığı MHP’ye bıraktı. MHP adayı ise ilçe halkı tarafından tanınmayan Barış Öztürk oldu. Adaylığın MHP’ye bırakılması AK Parti aday adayları arasında tepkiye neden oldu. Bunun üzerine iki tarafın küskünleri ilçede sürpriz bir birlikteliğe imza attı. Mevcut başkan Uzun, AK Parti aday adayı Zülküf Dilli, CHP aday adayı Şakir Yenigün ile birlikte ‘Beşikdüzü İttifakı’ sloganıyla Demokrat Parti’den aday oldu.

İlçede yüzde 35’leri bulanın kazanacağı öngörülen seçimde CHP adayı Erdem’in MHP adayı Öztürk’ten bir adım önde olduğu gözleniyor. Mevcut başkan Uzun’un alacağı oranın da bu ikilinin alacağı sonuca önemli etki etmesi bekleniyor. CHP elindeki tek ilçe belediyesini kaybetmemek için Beşikdüzü’ne ayrı önem veriyor.

Beşikdüzü’nde CHP adayı Erdem (solda), MHP adayı Öztürk’le dengede. DP’nin adayı Uzun da (sağda) seçimde belirleyici olacak.

ŞALPAZARI, MHP’DEN İYİ PARTİ’YE GEÇEBİLİR

Cumhur İttifakı ortaklarından MHP’nin 3 dönemdir yönettiği Şalpazarı’nda da 31 Mart’ta değişim yaşanması muhtemel. İki dönemdir Refik Kurukız’ın başkanlık yaptığı ilçede MHP, seçime Cumhur İttifakı ortağı AK Parti’nin desteğiyle aynı isimle girecek. Milliyetçi oyların yüksek olduğu ilçede İYİ Parti de seçime yörede sevilen bir isim olan Faruk Beldüz’le giriyor. Ayrıca geçtiğimiz seçimde bağımsız aday olan ve yüzde 20 oy alan Fatih Yılmaz da Yeniden Refah Partisi’nin adayı olarak yarışacak. İlçede yapılan sokak anketlerinde Faruk Beldüz ismi bir adım önde çıkıyor. İYİ Parti 2019’da kazandığı Yomra Belediyesi’nin yanına 31 Mart’ta Şalpazarı’nı ekleyebilir.

Şalpazarı’nda seçimin İYİ Parti adayı Faruk Beldüz, başkanlığı MHP adayı Refik Kurukız’dan (sağda) devralabilir.

ÇARŞIBAŞI’NDA İBRE CHP’Yİ GÖSTERİYOR

2019’da Cumhur İttifakı’yla MHP’nin kazandığı Çarşıbaşı’nda da değişim olası görünüyor. Cumhur İttifakı ortaklığında yeniden MHP’ye bırakılan ilçede mevcut başkan Mümin Nuhoğlu önce yeniden aday gösterildi daha sonra tepkiler üzerine değişikliğe gidildi. Fakat MHP bu kez Nuhoğlu’nun yerine bu ismin ablasının eşi olan ve üstelik ilçede adı pek duyulmayan Ahmet Keleş’i aday gösterdi. Keleş ismine de hem AK Parti hem MHP’den tepkiler geldi. Tepki gösteren isimlerden biri olan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Zekeriya Karaçengel de ilçede bağımsız aday oldu.

CHP ise ilçenin sevilen isimlerinden Haydar Çoban’la yarışacak. Çoban, şu anda Çarşıbaşı kamuoyunda en çok takdir toplayan aday konumunda. Cumhur İttifakı’ndaki bölünme ve Keleş’in tanınmayan bir rakip olması Çoban’ın şansını artırıyor.

Çarşıbaşı’nda CHP adayı Çoban (solda) MHP adayı Keleş’e karşı ilçede tanınan biri olmanın avantajıyla önde görünüyor.

MAÇKA’DA KOÇHAN’A TEPKİ VE YRP ETKİSİ CHP’Yİ ÖNE ÇIKARIYOR

AK Parti ilk defa 2014’te kazandığı ve iki dönemdir yönettiği Maçka’yı da aday tercihi sebebiyle kaybedebilir. AK Parti iki dönemdir ilçede başkanlık yapan Koray Koçhan’ın yerine Oğuz Kara’yı aday yapma kararı almıştı. Fakat bu karar daha sonra değiştirilerek yeniden Koçhan aday gösterildi. Koçhan kararına Maçka’da hem partililerden hem de ilçe halkından tepki var.

Maçka’da CHP’nin adayı ise ilçede esnaflık yapan Musa Turan. Turan, 2019 Yerel Seçimleri’nde de aday olmuş yüzde 38 oy almıştı. İlçede takdir edilen Turan, bu kez daha iddialı. Ayrıca Yeniden Refah adayı İsmail Öztürk de ilçede büyük ilgi görüyor. Maçka’da imamlık yapan ve bütün köylerle ilişkisi bulunan Öztürk’ün Koçhan’ın oylarını önemli oranda bölebileceği öngörülüyor. Dengede geçmesi beklenen seçimde CHP’nin iki dönemin ardından eski kalesi Maçka’yı yeniden kazanması sürpriz olmayacak.

Maçka’da YRP Adayı Öztürk (sağda), Koçhan’ın (ortada) oylarını bölebilir. CHP adayı Turan’ın (solda) kazanması sürpriz olmayacak.

VAKFIKEBİR VE TONYA’DA FAVORİ BAĞIMSIZ ADAYLAR

Seçimlerde 2 ilçeye ise bağımsızların damga vurması bekleniyor. Bu ilçelerden biri bağımsız geleneği ile bilinen Vakfıkebir ilçesi. Vakfıkebir’de daha önce tam 6 kez yerel seçimi bağımsız adaylar kazanmıştı. Son iki dönemdir AK Parti’nin yönettiği ilçede 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi bağımsız aday Fuat Koçal’ın önde olduğu gözleniyor. Sokak anketleri ve AK Parti’nin yaptığı kamuoyu araştırmaları da bu sonucu doğruluyor.

AK Parti, adayını en son belirlediği Vakfıkebir’de iki dönemdir başkanlık yapan Muhammet Balta ile devam etme kararı almıştı. Fakat Balta’ya ilçede büyük tepki var. Aday belirlenirken de ismi tartışmalara neden olan Balta, 2014’te yüzde 54, 2019’da yüzde 64’le seçilmişti fakat bu oranları 31 Mart’ta yakalaması hayal olarak görülüyor.

Vakfıkebir’de bağımsız aday Koçal (solda), AK Parti adayı Balta’ya (sağda) göre favori görülüyor.

KURT HEM AK PARTİ’NİN HEM CHP’NİN ÖNÜNDE

Bağımsız adayın önde olduğu bir diğer ilçe ise Tonya. AK Parti 4 yerel seçimde de kazandığı ilçeyi 31 Mart’ta kaybedebilir. AK Parti’den 2004 ve 2009’da ilçede belediye başkanlığı yapan Ahmet Kurt’un kardeşi Veysel Kurt ilçede bağımsız olarak katıldığı seçim için çalışmalara en erken başlayan aday olmuştu. Doktor olması sebebiyle ilçe halkına mesleği boyunca dokunmuş biri olan Kurt, özellikle kadınlardan büyük destek görüyor. Daha önceki yerel seçimde de bağımsız aday olan fakat AK Partili isimlerin baskısı sonucu adaylığını geri çektiği öne sürülen Kurt, bu kez seçimin favorisi.

Tonya CHP’nin de güçlü olduğu bir ilçe fakat yaşanan adaylık karmaşası sebebiyle yarışta geri düşmüş durumda. CHP, Tonya’da ilk önce Muhammet Başkan’ı aday göstermiş fakat bu isim daha sonra hakkında süren davanın başkanlığına engel olabileceği çekincesiyle geri çekilmiş, yerine Ali Tokgöz aday gösterilmişti. AK Parti ise ilçede mevcut başkan Osman Beşel ile yarışacak. Seçimin Beşel ile Kurt arasında geçmesi bekleniyor.

Tonya’nın bağımsız adayı Kurt (solda), AK Parti adayı Beşel (ortada) ve CHP adayı Tokgöz’ün (sağda) önünde görülüyor.

SÜREKLİ EL DEĞİŞEN DÜZKÖY’DE YİNE YARIŞ VAR

AK Parti ile CHP arasında gidip gelen Düzköy Belediye Başkanlığı’nın da yine iki parti arasında çekişmeye sahne olması bekleniyor. AK Parti 2019 Yerel Seçimleri’nde Düzköy’ü CHP’den devralmıştı. Fakat ilçe, iktidar partisi olarak seçtiği AK Parti’den beklediği verimi alamadı. Bu sebeple de AK Parti mevcut başkan Yılmaz Ankara’nın yerine Selim Çelenk’i aday gösterdi. CHP ise 2014 Yerel Seçimleri’nde ilçeyi kazandığı Abidin Çelik’i aday gösterdi. Düzköy, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun memleketi olduğu için AK Parti’nin avantajı olsa da ilçede potansiyel CHP oyu ve son dönem AK Parti yönetiminin başarısızlığı seçimin başa baş geçeceğini gösteriyor.

Düzköy’de CHP adayı Çelik (solda) ve AK Parti adayı Çelenk arasında büyük bir fark olmadığı öne sürülüyor.

YOMRA’DA İYİ PARTİ BIYIK’LA RAHAT

AK Parti’nin güçlü olduğu doğu ilçelerinde kaybetmesi muhtemel iki belediye var. Yomra ilçesi 2019’da İYİ Parti’ye kaybedilmişti. İYİ Partili Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Trabzon’da en başarılı bulunan belediye başkanlarından biri olarak gösteriliyor. CHP de ittifak olmamasına rağmen Yomra’da AK Parti’nin kazanmaması için aday göstermeyerek Bıyık’ı destekleme kararı aldı. AK Parti ise ilçe başkanı Abdülkadir Özdemir ile yarışa girdi.

İlçede AK Parti’yi daha da zayıflatacak olan ise İbrahim Sağıroğlu’nun Demokrat Parti’den seçime girmesi olacak. Sağıroğlu, ilçede son dönemi AK Parti olmak üzere 3 dönem belediye başkanlığı yapmış bir isim. Sağıroğlu, 2019’da AK Parti adayı olarak İYİ Parti adayı Bıyık’a kaybetmişti. Sağıroğlu şimdi hem AK Parti’ye hem de Bıyık’a karşı yarışacak. Yomra’da Bıyık’ın seçimi rahat bir şekilde kazanması bekleniyor.

Yomra’da İYİ Parti adayı Bıyık’ın (solda) AK Parti adayı Özdemir ve eski başkan Sağıroğlu’nun (sağda) önünde seçimi rahat kazanacağı görülüyor.

ARSİN’DE YENİDEN REFAH SÜRPRİZİ OLABİLİR

Arsin’de ise AK Parti mevcut belediye başkanı Sait Gürsoy’un yerine ilçe başkanı İbrahim Küçük’ü aday gösterdi. Bu karar ilçede rahatsızlığa yol açtı. İlçede en çok öne çıkan isim ise Yeniden Refah’ın adayı Hamza Bilgin. Muhafazakar oyların yüksek olduğu ilçede hem AK Parti adayına tepki gösteren hem de muhalefet partilerini adres olarak kabul etmeyen seçmenler Bilgin’i destekliyor. Seçim çalışmalarına erkenden başlayan Bilgin, yaptığı kahve toplantılarında, köy ziyaretlerinde büyük ilgi görüyor. Bilgin, ilçedeki sokak anketlerinde de Küçük’ün önünde çıkıyor. Yeniden Refah, Arsin’de Bilgin ile sürpriz yapabilir.

Arsin’de YRP, başkan adayı Bilgin (solda) ile AK Parti adayı Küçük’ü (sağda) geride bırakarak sürprize imza atabilir.

AK Parti’nin Of, Hayrat, Çaykara, Dernekpazarı, Sürmene, Köprübaşı, Araklı ve Akçaabat’ta ise yine önde olduğu görülüyor. Bu ilçelerde sürpriz yaşanması beklenmiyor. Of’ta Salim Salih Sarıaliloğlu, Hayrat’ta Mehmet Nuhoğlu, Dernekpazarı’nda Mehmet Aşık, Çaykara’da Hanefi Tok, Köprübaşı’nda Ali Aydın, Sürmene’de Hüseyin Azizoğlu, Araklı’da Hüseyin Avni Çebi ile yarışacak AK Parti’yi bu ilçelerde zorlaycak rakibin bulunmadığı gözleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir